Økonomi for alltid?

  •  

Som student er det ekstra viktig å være bevisst på hva du bruker pengene til, slik at du kan ta gode valg for fremtida.

Studentblogger Jenny Thomassen reflekterer over hvor viktig det er at du som er ung prioriterer tid til å lære om privatøkonomi for å forstå ditt eget forbruk og ta gode valg for fremtida.

Som ung voksen har jeg innsett hvor lite jeg kan om privatøkonomi. En dag settes det krav til at du har oversikt, kontroll og orden på egen sparing og eget forbruk. Det kommer litt brått for mange, og du må lære deg veldig mye for første gang. Penger kan virke skummelt, overveldende og vanskelig. Og det er helt normalt. Veldig mange velger å ta dag for dag, uten å tenke noe mer over det generelle forbruket. Det er en behagelig måte å forholde seg til penger på, helt til det ikke er bærekraftig lenger.

Finn ut hvem som er dine «lommetyver»

Da jeg begynte å jobbe for Sparebanken Sør vokste interessen min for privatøkonomi. For første gang tok jeg en skikkelig gjennomgang av hvor mye jeg bruker på hva. Lunsj i kantina og en kaffe, eller tre, på kafé i uka. Vi lever i en velferdsstat hvor de fleste av oss har råd til alle disse lommetyvene. Poenget er egentlig ikke hva vi har råd til og ikke, men heller å bli bevisst på eget forbruk. Da velger du større grad hva du legger pengene dine i. Ubevisst forbruk fører ofte til kaos på konto og mer sløsing. Til syvende og sist prioriterer vi alle forskjellig, og det er derfor vanskelig å sette en generell optimal standard.

 Jenny Thomassen studentblogger

Kunnskap om økonomi gir deg frihet

Som person er jeg impulsiv, og impulsive handlinger følger deretter. Å tenke langsiktig når det gjelder penger har derfor ikke vært naturlig for meg.

Det er veldig befriende å ikke bekymre seg for penger. Men det er enda mer befriende å ha muligheten til å leve det livet du ønsker. Å faktisk kjøpe den leiligheten, eller bo et år på andre siden av jorda. Veldig få ting kommer gratis. Det vil si at livet krever en innsats på alle plan. Alle relasjoner, alle jobber og alle prestasjoner krever sitt stykke arbeid. Det samme gjelder økonomi.

Det er veldig befriende å ikke bekymre seg for penger. Men det er enda mer befriende å ha muligheten til å leve det livet du ønsker.

Jenny Thomassen

Det ligger ikke alltid naturlig for et ungt hode å tenke for langt frem i tid, ettersom vi er opptatt med alt som skjer i øyeblikket, og det er en fin ting. Likevel ønsker jeg å få frem verdien som ligger i kunnskap om økonomi. Ved å lære mer, gjør du deg selv en stor tjeneste. Valgene du tar i dag, er med på å forme fremtidige muligheter.

Få oversikt over egen økonomi

I teorien er jo økonomi egentlig ganske enkelt. Forbruk er som pluss og minus, penger inn og penger ut. Litt som et kontinuerlig regnestykke. For å løse et regnestykke, og føre inn tallene, må du vite hvilke tall du skal forholde deg til. Uten en klar oversikt over det, vil du aldri komme frem til en løsning. I overført betydning vil det si at uten oversikt og kontroll på utgående og inngående beløp, så vil det være veldig vanskelig å forholde seg til egen økonomi totalt sett.

Oppsøk kunnskap

Privatøkonomi handler om kunnskap og bevisste valg. Det aller viktigste er at du forstår, vet hvor du vil, og hva som skal til for å komme dit. Mål, strategi og viljestyrke. Ingen har fortalt meg hvor mye man faktisk sparer ved å benytte seg av fond, for eksempel. Egentlig så har ingen fortalt meg hva et fond er i det hele tatt. Eller forskjellen på fond og aksjer, boliglån og billån, debetkort og kredittkort. Alle disse begrepene som vi alle har hørt om, men egentlig ikke forstår betydningen av. Derfor vil jeg oppfordre alle unge om å ta saken i egne hender. Internett kan lære deg veldig mye, så lenge du er villig til å lese deg opp. Søk, følg, spør og ta kontakt med de som kan faget.

Små grep kan gjøre en stor forskjell

Små grep i hverdagen er det eneste jeg har endret. Å fylle inn et budsjett hver måned har gjort at jeg får til å spare så mye som jeg ønsker, og jeg vet hvor mye jeg kan bruke hver eneste uke. Noen utskeielser og smeller vil du sannsynligvis oppleve, og det er bare bra, for de lærer du av. Gå gjennom bankkontoen din, til tross for ubehaget som kan følge med, og lag deg en ærlig oversikt. Invester i deg selv, og din egen fremtid. Denne høsten skal jeg dele tips, triks og erfaringer her og på Instagram (@sparebankensor_ung). Ta gjerne kontakt om det er noe du vil vite mer om, interesserer deg for eller lurer på 

Foto av studentblogger Jenny Thomassen
Av: Jenny Thomassen Studentblogger og instagrammer
Blogg:
Ikke bare bank