Skru igjen krana etter ferien

  •  

Sommeren går mot slutten og de fleste er tilbake i hverdagen etter endt sommerferie. Mange møter også den økonomiske hverdagen i disse tider. Det er ingen som helst tvil om at ferie og fritid koster penger. For mange sitter også pengene løsere i ferietiden og debetkort, kredittkort, mobiltelefoner, klokker og andre betalingsmidler går tidvis varme. Nå som hverdagen igjen har innhentet oss kan det også være tid for en liten ryddesjau i privatøkonomien.

Sitter du med en følelse av å ha brukt for mye penger på ferie, eller kanskje til og med betalt feriemoroa med kreditt finnes det flere grep som kan hjelpe deg og din økonomi utover høsten.

Bli kvitt kredittkortgjelda

Det er flere gode argumenter for å bruke kredittkortet på ferie, så kredittkortbruk er ikke et problem i seg selv. Det som kan være et problem er om du har brukt kredittkortet og ikke har penger til å betale det du skylder når regningen kommer. Kredittkortgjeld er dyr gjeld om du ikke betaler regningen på forfall. Har du penger til å betale regningen på forfall så gjør du det, om ikke så er det viktig å legge en plan for å betale ned kredittkortgjelden så fort som mulig, slik at du unngår å betale alt for mye i renter.

Identifiser dine «lommetyver»

Mange har noen uvaner som over tid tapper dem for relativt mye penger. Her er det snakk om små beløp som til sammen blir store beløp. En latte take-away til 50 kroner hver dag på vei til jobb betyr fort 1000 kroner per måned eller 12 000 kr per år. Min påstand er at nettopp slike lommetyver er den største trusselen mot fast sparing. Folk har forskjellig økonomi, og for noen går økonomien kjempefint også med slik sløsing, for andre kan det være avgjørende å få eliminert en del av dette.

Gjør budsjettøvelse

Opplever du at det er vanskelig å få de berømte endene til å møtes hver måned kan det være nyttig å sette opp en plan på hvordan du skal fordele inntekten din i månedene fremover. Et budsjett kan være nyttig å sette opp og ikke minst være veldig nyttig å klare å leve etter. Sistnevnte er kanskje den største utfordringen og det krever selvdisiplin.

Når du skal sette opp budsjettet kan du ha god hjelp av å ta et dypdykk i nettbanken din for å skaffe deg oversikt over forbruket ditt og kanskje dette også gjør at du oppdager noen felt du kan kutte på.

Spis for å leve ikke lev for å spise

Mange som gjør budsjettøvelsen under forrige punkt vil avdekke at det går mye penger til mat, kanskje til og med overraskende mye. Min egen erfaring er: IKKE HANDLE MAT NÅR DU ER SULTEN! Det er helt utrolig hvor mye du kan ende opp med i handlekurven om du går innom butikken på vei hjem fra jobb og gjerne er både sliten og sulten. Ofte er det mye å spare på å planlegge matinnkjøpene og gjerne handle for hele uka når du først handler. Ett annet mattips til deg med fryser; bruk av det du har i fryseren. Liten gevinst i å ha fryser om du ender opp med å kaste det meste når du en sjelden gang rydder i den for å skaffe deg oversikten du har mistet for lenge siden.

Rydd i abonnementene dine

Betaler du i dyre dommer for aviser du ikke leser, kanalpakker du kanskje ser på en gang hvert skuddår, treningssenter som du ikke har vært på siden nyttårsforsettet var ferskt eller andre tjenester som du ikke benytter, så kanskje du like gjerne skal stoppe abonnementene. Her kan det være en del å spare, og skulle du for eksempel få ny treningsiver så er det bare å starte opp abonnementet igjen.

Skulle du ha penger til overs, test bankens sparekalkulator og se hvor lite som skal til hver måned for at det blir store summer etter en tid.  

Lykke til med en ryddig og fin økonomisk hverdag!

 

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank