Permittert? 10 økonomiske tips

  •  

Byr koronasituasjonen på økonomiske utfordringer for deg i form av lavere inntekt? Her er noen grep som kan hjelpe deg i denne perioden.

Mister du inntekt grunnet koronakrisen? Permittert? Her har du 10 tips til hvordan du kan gjøre økonomiske prioriteringer.

Koronaviruset har satt verden på hodet i disse dager. Hele Norge deltar i dugnaden for å begrense spredning av viruset som er farlig for utsatte grupper. Hjemmekontor, hjemmeskole og hjemmebarnehage er viktige bidrag for å unngå spredning. Det ser ut til at krisen viser oss at dugnad, ja det kan vi her hjemme på berget.

I tillegg til den dugnaden som hver og en av oss må bidra på, kommer også regjeringen med såkalte økonomiske krisepakker som skal bidra til at vi kommer oss gjennom krisen uten for mange konkurser og arbeidsledige som resultat.

Positivitet er også viktig

Krisen er høyst reell og negativt ladede nyheter preger nyhetsbildet, samtidig er det viktig å huske på å holde på en viss grad av optimisme, for dette kommer til å gå over.

Finansminister Jan Tore Sanner beskriver tilstanden i den norske økonomien slik: «Heldigvis er norsk økonomi grunnleggende solid. Vi har et godt utgangspunkt. Arbeidsledigheten er lav, vi har lønnsomme bedrifter og solide banker, og vi har handlingsrom i den økonomiske politikken.»

Som bevis på statens grunnleggende solide økonomi har det de seneste dagene kommet flere tiltakspakker, blant annet med tanke på eventuell permittering.

Permitteringspakke

Som et tiltak valgte regjeringen i starten av uken å utvide fra 15 til 20 dager med full lønn (opptil 600 000 kroner) for dem som blir permittert, noe som utvilsomt hjelper på forutsigbarheten for arbeidstakerne.

Etter disse 20 dagene vil det være dagpenger som utgjør 80 % av vanlig inntekt opp til 300 000 kroner, og 62,4 % av inntekten fra 300 000 kroner (3G) og opp til 600.000 kroner (6G).

Det er også gjort tiltak for dem som har omsorg for barn og ikke har mulighet til hjemmekontor. Her dobles perioden fra 10 til 20 dager.

Usikker og tøff periode

Til tross for gode tiltak fra regjeringen byr perioden på usikkerhet fordi vi ennå ikke vet hvor lenge den varer.

Rent økonomisk er det nokså menneskelig å venne seg til et forbruk tilpasset den inntekten man har, og eventuelle plutselige endringer i inntekt er tøft. Mange blir i slike tilfeller stilt ovenfor en situasjon hvor det må gjøres økonomiske prioriteringer i større grad enn tidligere

Ti tips fra privatøkonomen

Byr koronasituasjonen på økonomiske utfordringer for deg i form av lavere inntekt? Her er noen grep som kan hjelpe deg i denne perioden:

  • Søk om avdragsfrihet på boliglånet. Hos Sparebanken Sør gjør du det i nettbanken eller mobilbanken. 
  • Ta kontakt med dem du skylder penger om du har problemer med å betale regningene for å få utsatt frister, slik at du unngår forsinkelsesrenter og purregebyrer
  • Sett opp budsjett og lag deg en økonomisk plan
  • Ikke fyll opp tiden hjemme med unødvendig netthandel
  • Har du fast månedlig sparing kan du redusere/stoppe den mens koronasituasjonen er her, men husk å starte den igjen når situasjonen normaliserer seg
  • Søk på betalingsutsettelse på studielånet om du har det
  • Det gode rådet om å gjøre et større innkjøp av mat i uka kommer nå virkelig til sin rett - både økonomisk og i forhold til ikke å utsette seg selv eller andre for unødvendig smitte
  • Ta en gjennomgang av abonnementene dine. Kanskje betaler du på abonnementer du ikke bruker
  • Unngå impulskjøp
  • Unngå lommetyver - med det mener jeg mange småkjøp som over tid kan bli store summer

Lykke til videre i den litt rare og usikre tiden vi befinner oss i. Dette klarer vi sammen og hver for oss!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank