Hvordan settes prisantydningen?

  •  

Eiendomsmegler Lasse Marcussen mener prisantydningen bør tolkes som en veiledende pris på boligen.

Hvordan går meglere frem for å sette den rette prisantydningen på din leilighet eller ditt hus?

For å si det rett ut; en prisantydning er en godt kvalifisert, men skjønnsmessig, vurdering av eiendommens pris. For meglers del tar vi utgangspunkt i erfaring med salg av tilsvarende objekter kombinert med de harde fakta om selve boligen, slik som beliggenhet, størrelse og standard.

Vi vurderer også temperaturen og den generelle prisutviklingen i markedet på det gitte tidspunktet.
Likevel kommer vi ikke utenom den gode, gammeldagse magefølelsen!

I tillegg er selgers forventning en svært viktig del av regnestykket.

Prisantydningen er kort fortalt summen av hva megler tror markedet er villig til å betale og hva selger ønsker å få for boligen.

Ikke for høyt

Å legge hjemmet sitt for salg er en personlig affære. Det kan derfor være tøft hvis megleren ikke verdsetter boligen like høyt som deg selv. 

Det enkleste i verden er å sette en høy prisantydning for å vinne et oppdrag, men dette kan fort medføre at man gjør selger en bjørnetjeneste. For høyt prisede eiendommer kan bli liggende lenge i markedet, som betyr at de kan miste noe av nyhetens interesse blant potensielle kjøpere.

Dersom boligen er priset for høyt i forhold til andre sammenlignbare objekter, risikerer selger å gå glipp av budrunden som gjerne kommer i kjølvannet av første fellesvisning.

Ikke for lavt

Når det er sagt, mener jeg det er verre med alt for lave prisantydninger.

Lokkepriser, at selger egentlig ikke er villig til å selge for prisantydningen, er både uetisk og ulovlig, og seriøse meglere vil ikke bevege seg i den retningen.

De fleste kjøpere er dessuten godt oppdatert på prisnivået i det området de er interessert i, og fasiten ligger uansett i markedet. En bolig er til syvende og sist verd det markedet er villig til å betale på det tidspunktet den selges, og som megler handler det om å treffe best mulig på den veiledende prisen.  

Den intense budrunden

Selve budrunden kan best sammenlignes med en auksjon.

Budrunder kan noen ganger føles ubarmhjertige fordi det er dem med mest penger som vinner til slutt. Min jobb – som megler – er først og fremst å gjøre det jeg kan for at selger skal bli fornøyd med prisen og prosessen, men jeg har selvfølgelig også et ansvar for at budgiverne som taper budrunden blir ivaretatt på en god måte.

Jeg har opplevd å ha ti interessenter på visning uten å få inn bud, og å ha fire på visning hvorav tre av dem var budgivere.

Boligsalg er på mange måter et tilfeldighetenes spill hvor selger er avhengig av at den rette kjøperen, som er villig til å gi en akseptabel pris, er i markedet akkurat på det tidspunktet boligen selges.

Så enkelt, men likevel så uforutsigbart.

Skrevet av
Lasse Marcussen
megler i Sørmegleren Kristiansand

Av: Sørmegleren Landsdelens ledende eiendomsmegler
Blogg:
Ikke bare bank